1. Nalco Water Home
  2. Kleine vliegen en voedselveiligheid
Fruit flies on an orange.

Kleine vliegen en voedselveiligheid

Hoewel de fruitvlieg (ook wel bekend als een kleine vlieg) van oudsher wordt beschouwd als een hinderlijke plaag, blijkt uit recent onderzoek dat kleine vliegen voedsel verontreinigen met bacteriën die worden meegevoerd van onhygiënische oppervlakken (zoals afval, afvoeren, dweilen enz.).

Kleine vliegen en voedselveiligheid

Hoewel de fruitvlieg (ook wel bekend als kleine vlieg) van oudsher wordt beschouwd als een hinderlijke plaag, blijkt uit recent onderzoek dat kleine vliegen voedsel verontreinigen met bacteriën die worden meegevoerd van onhygiënische oppervlakken (zoals afval, afvoeren, dweilen enz.). kleine vliegen voeden zich en broeden op rottende plaatsen met heel veel bacteriën, landen dan op voedsel en voedselcontactoppervlakken waar ze voedselbacteriën kunnen overbrengen en uiteindelijk verschillende soorten door voedsel overgedragen ziekten kunnen verspreiden.

Wat begint als een klein probleem kan uw zaak al snel overspoelen, want kleine vliegen leggen tot 100 eitjes per dag en elk ei groeit in 10 tot 20 dagen uit tot een vlieg. Elke soort kleine vlieg kan wijzen op bepaalde hygiënische problemen, aldus dr. John Barcay, Urban Entomoloqgist en Senior Scientist bij Ecolab. "Een besmetting met fruitvliegen kan wijzen op problemen zoals overrijpe, rottende producten of vuile afvoeren, terwijl de aantasting door een larvevlieg wijst op vuile afvoeren, stilstaand water, lekken in het dak of breuken in de ondergrondse riolering. Motvliegen komen voort uit hygiëneproblemen in afvoeren, filters, en riolen", aldus Barcay. "Maar," voegt hij eraan toe, "het maakt niet uit welke vliegensoort u in uw faciliteit heeft, het is een voedselveiligheidsprobleem dat wijst op hygiënische en/of structurele problemen en dat kan leiden tot het niet succesvol doorlopen van audits of inspecties en slechte klantenervaringen met een negatieve economische impact op uw bedrijf".

 

 

Meer bronnen

Fruit fly.
Feiten over kleine vliegen

Afhankelijk van het type vliegen dat aanwezig is, kunnen er verschillende acties nodig zijn voor behandeling en eliminatie. Inzicht in enkele van de meest voorkomende soorten kleine vliegen en hun favoriete broedplaatsen kan helpen bij het voorkomen van vliegen in uw faciliteit.

People out to eat sitting around a table.
Kleine vliegen en de klantenervaring

U geniet van een maaltijd met vrienden in een restaurant en ziet een fruitvlieg voor u zoemen. U ervaart dit waarschijnlijk als hinderlijk, maar wist u dat het ook een teken is van hygiënische problemen in het restaurant?

Small flies on fruit.
Bestrijding en preventie van vliegen

Er zijn veel eenvoudige acties die een groot verschil kunnen maken om een fruitvliegplaag te voorkomen.