1. Home
  2. Artikel | Vijf manieren waarop we anders eten en wat dat betekent voor de voedselveiligheid

5 manieren waarop we anders eten en wat dat betekent voor de voedselveiligheid

06 januari 2020
Woman in grocery store image for Ruth Petran blog

We hebben hogere verwachtingen van ons voedsel dan ooit tevoren. Tegenwoordig letten consumenten op ingrediëntenlabels, willen ze weten wat er precies in hun voedsel zit en dat wat ze eten 'schoon' is. We kopen ook meer voedsel dat voorheen als een nicheproduct werd beschouwd: lokale, biologische en plantaardige proteïnen.

Deze verwachtingen hebben geleid tot grote veranderingen voor de voedingsindustrie. Het draait er nu om te achterhalen hoe we de voedselveiligheid blijven waarborgen. Hieronder volgen vijf belangrijke voedseltrends die belangrijke gevolgen kunnen hebben voor de manier waarop we ons voedsel veilig houden.

1. Gepersonaliseerd eten
De dagen dat uw vrienden en buren hetzelfde voedsel aten als u liggen achter ons. In plaats daarvan is er meer keuze, waardoor u een dieet kunt nuttigen dat is afgestemd op uw persoonlijke wensen en behoeften. Deze keuzes variëren van ketogene opties en plantaardige proteïnen tot eten en drinken voorzien van CBD. Dit is een cannabissamenstelling die momenteel breed wordt uitgemeten in de media, met name in delen van de VS.

Als gevolg van dit toegenomen maatwerk is het cruciaal om proactief te zijn in het begrijpen en aanpakken van mogelijke risico's van nieuwe en minder bekende voedingsmiddelen en ingrediënten in de voedingsmiddelenindustrie. Het houdt ook in dat we moeten omgaan met nieuwe voedselveiligheidsvoorschriften. In de toekomst kunnen we bijvoorbeeld verdere wettelijke richtlijnen met betrekking tot voedselbezorgingssystemen verwachten.

2. Duidelijke etiketten
Hoewel we meer voedselkeuze hebben dan ooit tevoren, eisen consumenten ook meer eenvoud en transparantie in voedselingrediënten. De vraag naar 'schoon voedsel' neemt vele vormen aan, waaronder het verwijderen van conserveringsmiddelen en gemakkelijk herkenbare ingrediënten.

Het verwijderen van conserveringsmiddelen, waaronder natrium, uit voedsel kan zich vertalen in kortere houdbaarheidsdata. Het betekent ook dat we steeds meer innovatieve methoden nodig hebben om de voedselkwaliteit en -veiligheid hoog te houden. Vanuit het oogpunt van merkreputatie betekent dit ook dat bedrijven open moeten staan voor meer transparantie en snel moeten reageren op verzoeken van consumenten om meer informatie over het voedsel dat ze eten.

3. Mondiale voedingsmiddelen
Daar onze wereld meer met elkaar verbonden is, hebben we tegenwoordig toegang tot meer keukens van over de hele wereld dan ooit tevoren. We kopen ook meer voedsel, met name schaal- en schelpdieren, uit landen als China, Thailand, Canada, Indonesië, Vietnam en Ecuador.

Dat betekent dat we vaak voedsel consumeren dat langere afstanden heeft afgelegd voordat het op onze borden belandt. Dit kan een groter risico inhouden voor de voedselkwaliteit. Het risico wordt ook verergerd door inconsistente wetgeving en wetshandhaving op het gebied van voedselveiligheid in verschillende delen van de wereld.
 
4. Groei van e-commerce
Volgens de 2017 Food and Health Survey van de International Food Information Council geeft 55 procent van de millennials aan dat gemak een belangrijke factor is bij het kopen van voedsel. Het is geen verrassing dat ze een drijvende kracht achter de groei van de bezorging van voedsel zijn. Restaurants die geen voedsel bezorgen lopen zelfs een groot risico om klanten te verliezen.

Naarmate de bezorging van voedsel steeds populairder wordt, zullen restaurants (en bezorgbedrijven) de risico's moeten beoordelen die zich in het bezorgproces voor kunnen doen. De belangrijkste aandachtspunten zijn temperatuurregeling en het minimaliseren van de kans op kruisbesmetting.

5. Groeiende vraag naar veilig voedsel
Aan de basis van dit alles ligt dat bedrijven in de voedingsindustrie te maken hebben met toenemende eisen van een steeds groter wordende bevolking die meer calorieën nodig heeft en regeringen die de voedselveiligheidsvoorschriften strenger maken.

De koers die moet worden gevolgd bestaat uit het beschikken over consistente risicobeheerstrategieën voor voedselveiligheid, waaronder het hebben van een sterke voedselveiligheidscultuur in uw organisatie. Onze wereld zal alleen maar complexer worden. Proactief omgaan met voedselveiligheid betekent het verschil tussen falen en succes op het gebied van volksgezondheid.
 

Over de auteur

Ruth Petran, Ecolab Food Safety Expert
Ruth Petran, PH.D, CFS

Vice president

Onderzoek, ontwikkeling en techniek, voedselveiligheid- en volksgezondheid

Andere invalshoeken

Alles bekijken