1. Home
  2. Grote vliegen en voedselveiligheid
Fly on toast.

Grote vliegen en voedselveiligheid

Grote vliegen, waaronder huisvliegen, bromvliegen en vleesvliegen worden ook wel "vuile vliegen" genoemd, omdat ze zich voortplanten in vuil zoals mest, menselijke uitwerpselen, afvalcontainers, afval en rottende vegetatie, wat een groot risico voor de voedselveiligheid met zich meebrengt.

Grote vliegen en voedselveiligheid

Uw medewerkers zijn zich misschien bewust van de voedselveiligheidrisico's als er kakkerlakken in de keuken zitten, maar slaan dan gewoon een zoemende huisvlieg weg die er rondvliegt. Ze realiseren zich niet dat huisvliegen en andere grote vliegen ook een ernstig risico voor de voedselveiligheid vormen. Grote vliegen, waaronder huisvliegen, bromvliegen en vleesvliegen worden ook wel "vuile vliegen" genoemd, omdat ze zich voortplanten in vuil zoals mest, menselijke uitwerpselen, afvalcontainers, afval en rottende vegetatie. Bij grote vliegen is er enorm veel kans dat ze bacteriën en andere potentieel pathogene organismen rechtstreeks overbrengen op menselijke voeding of oppervlakken die met voedsel in contact komen.

Grote vliegen zijn niet alleen hinderlijk, maar ze kunnen ook een ernstige bedreiging vormen voor de voedselveiligheid. Onderzoek heeft aangetoond dat huisvliegen meer dan 200 ziekteverwekkers met zich mee kunnen dragen, waaronder door voedsel overgedragen ziekteverwekkende bacteriën, zoals salmonella, shigella, campylobacter, E. coli en andere. Hun kleverige poten en lichaamsharen zijn ideaal voor het verzamelen en vasthouden van bacteriën. Hierdoor is slechts één enkele vlieg in uw voorziening een risico voor de voedselveiligheid. Grote vliegen die op vast voedsel landen, braken vaak spijsverteringsenzymen op het voedseloppervlak uit om het voedsel op te lossen, zodat de vlieg het weer kan opzuigen. Vliegen laten ook uitwerpselen achter op rustplaatsen, waardoor er een risico op besmetting blijft bestaan. Daarnaast kan een vlieg die op vuil zoals afval, rottend vlees, uitwerpselen enz. heeft gezeten ziekteverwekkers opnemen en die naar een schoon oppervlak of voedselproduct verplaatsen. Grote vliegen kunnen uw merk in gevaar brengen en hun aanwezigheid kan een indicator zijn van slechte hygiëne voor een auditor of inspecteur. Dit kan leiden tot boetes of zelfs sluiting waardoor uw merk in gevaar komt.

Meer bronnen

Image of a house fly.
Feiten over grote vliegen ('huisvliegen')

Onder de categorie grote vliegen vallen onder andere huisvliegen, bromvliegen en vleesvliegen. Met inzicht in de biologie en het gedrag van deze veel voorkomende soorten grote vliegen, kan men vliegen in uw gebouw voorkomen.

Man cleaning and sanitizing a table.
Problemen met grote vliegen voorkomen

Om uw bedrijf te beschermen tegen het gezondheidsrisico van grote vliegen, zoals huisvliegen en bromvliegen, kunt u samen met uw ongediertebestrijder stappen ondernemen om de risico's voor voedselveiligheid tot een minimum te beperken. 

Image of the outside-in approach.
Voordelen van de outside-in-aanpak

Het implementeren van een uitgebreid programma op basis van een outside-in-aanpak kan uw inspanningen voor het voorkomen van grote vliegen in uw gebouw aanzienlijk verbeteren.