1. Home
  2. Knaagdierbestrijding
BESCHERMING TEGEN KNAAGDIEREN: DE WETENSCHAP ACHTER KNAAGDIERBESTRIJDING

Een succesvol draaiboek voor knaagdierbestrijding en voedselveiligheid.

De wetenschap achter knaagdierbestrijding

Knaagdieren kunnen op elk moment van het jaar een groot probleem vormen voor voedsel- en drankverwerkende faciliteiten. De ongunstige omstandigheden in de winter kunnen het probleem echter vergroten doordat muizen, die tijdens maanden met een milde temperatuur buiten leven, gebouwen binnendringen op zoek naar voedsel en warmte.

Hoewel knaagdierbestrijding voor voedselverwerkende industrieën geenszins nieuw is, blijft het succes van bestrijdingsinspanningen aan effectiviteit toenemen naarmate onderzoek nieuwe inzichten over hun gedrag onthult. De reden is dat meer inzicht in knaagdieren ons meer handvaten biedt deze kennis toe te passen op de verbetering van apparatuur en serviceprotocollen voor het ontwikkelen van een succesvol draaiboek om ze in hun kraag te grijpen.

Knaagdierbestrijding

Twee bevindingen van wetenschappers van Ecolab die een significant effect hebben op het succes van knaagdierbestrijding:

  1. De gedragsverschillen tussen een knaagdier dat zich voor het eerst in een nieuwe omgeving begeeft en een die zich er heeft gevestigd, en
  2. De impact van het 'krachtveld' van knaagdiersnorharen (of vibrissae) die een belangrijke rol spelen in hun bewegings- en zoekgedrag. Wanneer een knaagdier een nieuwe omgeving binnendringt, is zijn eerste instinct een ​​schuilplaats te vinden van waaruit hij zijn nieuwe omgeving kan verkennen. Hoewel vaak wordt gezegd dat knaagdieren slecht kunnen zien, geldt dit echter alleen in relatie tot het menselijk gezichtsvermogen in het licht. Ze hebben namelijk een indrukwekkend vermogen om contrast en schaduwen in het donker waar te nemen en ze gebruiken dit om een schuilplaats te vinden.

"De contrastrijke opening heeft een enorme aantrekkingskracht op muizen in nieuwe situaties", aldus Douglas Gardner, Senior Scientist bij Ecolab. "Wanneer ze voor het eerst een gebouw binnenkomen, zullen ze in openingen schieten, vooral degene die het dichtst bij de deur zitten waardoor ze zijn binnengekomen." Dus, legde hij uit, speelt u direct in op hun gedrag door multi-catch- en wind-up-vallen in de buurt van deuren te plaatsen. Deze zullen ze namelijk zien als ideale openingen waar ze zich kunnen verbergen.

Zelfs overdag wanneer het gezichtsvermogen minder scherp is, vindt het knaagdier zijn weg en ontdekt hij vrij gemakkelijk openingen door zijn snorharen te gebruiken. De snorharen steken ongeveer 1-1/2 (3,81 cm) uit buiten de kop en het zijn geen gewone haren; onderaan zitten spieren en ze zijn erg gevoelig. De muis kan zijn snorharen over een breed gebied bewegen, van links naar rechts, of recht voor zich uit om de muur te voelen waar hij tegenaan loopt of de opening die hij wil binnenschieten. "Hun vibrissae zijn gevoelig genoeg om zelfs vorm en textuur te herkennen", legde Gardner uit. "Ze kunnen dit 'krachtveld' dus gebruiken om nieuwe dingen te onderzoeken, te herkennen wat het is en te kiezen of ze al dan niet verder willen gaan."

Als met dit alles het knaagdier voorbij de eerste verdedigingslinie komt en zich in het gebouw vestigt, zal het een schuilplaats hebben gevonden en hoeft het geen extra openingen te zoeken. Daarom moet een extra bestrijdingsstrategie worden geïmplementeerd die zich richt op dit nieuwe gedrag. Deze volgende verdedigingslaag bestaat uit snap-vallen en tijdelijke plaatsing van lijmplanken langs looppaden en tegen muren, die regelmatig worden geïnspecteerd en verwijderd als een knaagdier wordt gevangen.

"Integratie van het onderzoek naar knaagdierenbestrijdingsprogramma's heeft de outside-in-aanpak van Ecolab gevalideerd, een benadering die drie lagen van bescherming biedt", zei Dr. John Barcay, Senior Scientist bij Ecolab. Deze bestaat uit:

  • Knaagdierapparatuur buiten om de plaagdruk te verminderen.
  • Multi-catch-vallen bij de deur als barrière en voor het vangen van nieuwe binnendringers.
  • Regelmatige inspectie van binnenvallen, voor snelle reactie en verwijdering.

Meer bronnen

Medewerkers voorlichten over het voorkómen van knaagdieren
Werknemers, de eerste verdediging tegen knaagdieren
Knaagdieren kunnen zich zeer snel voortplanten en worden overdag of wanneer er druk wordt gewerkt zelden gezien. Hierdoor kan een plaag zich snel ontwikkelen en moeten uw werknemers weten hoe ze snel kunnen ingrijpen.
Common types of rodents
Veelvoorkomende soorten knaagdieren om in de gaten te houden
Omdat ze ziekten overbrengen en verspreiden vormen knaagdieren een aanzienlijk risico voor de voedselveiligheid. Dit zijn de meest voorkomende knaagdieren om in de gaten te houden.

Food Safety against rodents
Voedselveiligheid 101: winterleveringen inspecteren op knaagdieren
Of uw voedselfaciliteit nu in het ijskoude noorden of warme zuiden ligt, wintermaanden betekenen kouder weer dat het gedrag van knaagdieren aanzienlijk kan beïnvloeden.