Een succesvol draaiboek voor knaagdierbestrijding en voedselveiligheid.

BESCHERMING TEGEN KNAAGDIEREN: DE WETENSCHAP ACHTER KNAAGDIERBESTRIJDING

De wetenschap achter professionele knaagdierbeheersing

Knaagdieren kunnen op elk moment van het jaar een groot probleem vormen voor voedsel- en drankverwerkende faciliteiten. De ongunstige omstandigheden in de winter kunnen het probleem echter vergroten. Muizen die tijdens maanden met een milde temperatuur buiten leven, komen gedurende de koude maanden gebouwen in, op zoek naar voedsel en warmte.

Hoewel de uitdagingen van knaagdierbestrijding voor voedselverwerkende fabrieken niet nieuw zijn, blijft het succes van de bestrijdingsinspanningen toenemen in effectiviteit naarmate onderzoek nieuwe inzichten in het gedrag van knaagdieren aan het licht brengt. Dit is omdat naarmate we meer van knaagdieren en hun gedrag gaan begrijpen, we deze kennis beter kunnen toepassen op professionele knaagdierbestrijding en het draaiboek om hun bewegingen met succes in bedwang te houden.

Knaagdierbestrijding

Er zijn twee bevindingen van Ecolab-wetenschappers die een significant effect hebben op de efficiëntie van knaagdierbestrijding:

  1. De gedragsverschillen tussen de eerste keer dat een knaagdier zich in een nieuwe omgeving begeeft en zodra het zich er heeft gevestigd.
  2. De impact van het 'krachtveld' van knaagdiersnorharen (of vibrissae) die een belangrijke rol spelen in hun bewegings- en zoekgedrag. Als een knaagdier een nieuwe omgeving betreedt, zal het instinctief eerst op zoek gaan naar een schuilplaats van waaruit het zijn nieuwe omgeving kan verkennen. Hoewel vaak wordt gezegd dat knaagdieren slecht kunnen zien, geldt dit echter alleen in relatie tot het menselijk gezichtsvermogen in het licht. Ze hebben namelijk een indrukwekkend vermogen om contrast en schaduwen in het donker waar te nemen en ze gebruiken dit om een schuilplaats te vinden.

"Een gat dat sterk contrasteert, is zeer aanlokkelijk voor muizen in nieuwe situaties", aldus Douglas Gardner, Ecolab Corporate Scientist. "Als ze voor het eerst een gebouw binnenkomen, zullen ze in gaten schieten, vooral de gaten het dichtst bij de deur waardoor ze zijn binnengekomen." Hij legt uit dat dit gedrag helpt verklaren waarom meervangst- en aasstations het beste werken in de buurt van buitendeuren en andere toegangspunten voor knaagdieren.

Zelfs overdag, wanneer zijn gezichtsvermogen minder scherp is, beweegt een knaagdier zich vrij gemakkelijk rond en vindt hij gaten tamelijk eenvoudig met behulp van zijn snorharen. Hun snorharen, die zich ongeveer 3,81 cm vanaf de kop uitstrekken, zijn niet slechts haren, ze hebben spieren aan de basis en zijn zeer gevoelig. De muis kan zijn snorharen over een breed gebied bewegen, van links naar rechts, of recht voor zich uit om de muur te voelen waar hij langs loopt of het gat waar hij in wil gaan. "Hun vibrissae zijn gevoelig genoeg om zelfs vorm en textuur te herkennen", legde Gardner uit. "Ze kunnen dit 'krachtveld' dus gebruiken om nieuwe dingen te onderzoeken, te herkennen wat het is en te kiezen of ze al dan niet verder willen gaan."

Als met dit alles het knaagdier voorbij de eerste verdedigingslinie komt en zich in het gebouw vestigt, zal het een schuilplaats hebben gevonden en geen behoefte hebben meer gaten te zoeken. Daarom moet een extra bestrijdingsstrategie worden geïmplementeerd die zich richt op dit nieuwe gedrag. Bij deze volgende verdedigingslaag gaat het om vallen langs plinten en tegen muren die regelmatig worden geïnspecteerd en verwijderd als er een knaagdier is gevangen.

Ecolab Senior Scientist Morgan Manderfield laat weten: "De integratie van dit onderzoek in programma's voor de bestrijding van knaagdieren valideerde de outside-in-aanpak van Ecolab die drie beschermingslagen biedt":

  • Knaagdieruitrusting voor buiten om de plaagdruk te verminderen
  • Vallen voor meervoudige vangst bij de deur als barrière en voor het vangen van nieuwe binnendringers
  • Regelmatige inspectie van vallen binnen voor snelle reactie en verwijdering

Intelligent knaagdiermonitoringssysteem

Wanneer muizen, ratten of ander ongedierte uw faciliteit eenmaal teisteren, kan het moeilijk zijn om te ontdekken waar ze zich verstoppen. Ons knaagdiermonitoringssysteem lokaliseert op afstand de hotspots van ongedierte en levert aanvullende gegevens waarmee uw servicespecialist van Ecolab snel op inzicht gebaseerde actie kan ondernemen.


Medewerkers - uw eerste verdediging tegen knaagdieren

Knaagdieren kunnen zich zeer snel voortplanten en worden overdag of wanneer er druk wordt gewerkt zelden gezien. Hierdoor kan een plaag zich snel ontwikkelen. Benut uw middelen door deze werknemersgids voor knaagdierbestrijding aan uw personeel te verstrekken.

Inspecting


Klaar om van knaagdieren af te komen?

Vraag een ongedierte-inspectie aan

Gerelateerde artikelen