Foto van: Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAM

BIJGEWERKT: Ecolab verstrekt informatie over Novel Coronavirus 2019-nCoV

05 februari 2020

Ecolab, een wereldleider op het gebied van oplossingen voor en expertise in infectiepreventie, volgt de uitbraak van het coronavirus (2019-nCoV) op de voet en verstrekt advies om het risico op infectie te beperken.

Volksgezondheidsfunctionarissen hebben een nieuw coronavirus geïdentificeerd, 2019 n-CoV, dat voor het eerst werd ontdekt in de Chinese provincie Hubei. Het virus veroorzaakt koorts en ademhalingsproblemen en heeft tienduizenden mensen besmet en tot nu toe zijn er honderden gemelde sterfgevallen.

De oorsprong van het virus is nog niet bevestigd, maar het kan door een geïnfecteerd persoon worden overgedragen op anderen door hoesten of niezen of door nauw persoonlijk contact, of door het aanraken van een voorwerp of oppervlak waarop het virus zich bevindt en het daarna aanraken van de mond, neus of ogen.

Het grootste aantal gevallen is momenteel gerapporteerd in China, maar er zijn ook gevallen bevestigd in veel andere landen in de wereld bij mensen die onlangs China hebben bezocht.

Wat is een coronavirus?

Een coronavirus is een ribonucleic acid (RNA) virus met een envelop, dat hoofdzakelijk ziektes aan de lucht- en ademhalingswegen en ingewanden veroorzaakt. Aan het oppervlak van dit type virus bevinden zich veel regelmatig verspreide uitsteeksels, en het hele virusdeeltje ziet eruit als een keizerskroon, vandaar de naam 'coronavirus'.

Op het moment zijn er zes coronavirussen bekend die bij mensen voorkomen. Vier van deze coronavirussen zijn minder pathogeen en veroorzaken over het algemeen slechts lichte ademhalingssymptomen vergelijkbaar met een verkoudheid. Twee andere coronavirussen - het Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus (SARS CoV) en het Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus (MERS CoV) - kunnen ernstige luchtwegaandoeningen veroorzaken.

Het nieuwe coronavirus (2019-nCoV) onderscheidt zich van deze zes bekende coronavirussen en vereist verder wetenschappelijk onderzoek.

Hoe wordt een coronavirus overgedragen?

De overdracht is afhankelijk van het specifieke coronavirus. Menselijke coronavirussen kunnen worden overgedragen door een geïnfecteerd persoon op anderen door:

  • de lucht door hoesten en niezen;
  • nauw persoonlijk contact, zoals aanraken of handen schudden;
  • het aanraken van een voorwerp of oppervlak waarop het virus zich bevindt en het daarna aanraken van mond, neus of ogen voordat de handen worden gewassen.

Overdracht van persoon op persoon vindt in zekere mate plaats met 2019-nCoV.

Hoe beperkt u het risico op besmetting met een coronavirus?

Op dit moment zijn er geen vaccins beschikbaar om te beschermen tegen besmetting met een menselijk coronavirus, maar u kunt het risico op besmetting wel beperken door het volgende:

  • Was uw handen vaak en op de juiste manier.
  • Raak uw ogen, neus of mond niet aan met ongewassen handen.
  • Voorkom nauw contact met personen die ziek zijn.
  • Vermijd gebieden waar levende dieren worden verkocht of gefokt of gehouden in regio's waar extreme gevallen worden gerapporteerd
  • Heeft u koorts of andere symptomen nadat u thuis komt van uw reis, dan moet u een mondkapje dragen en uw arts bellen.

Meer informatiebronnen:

WHO Health Topics: Coronavirus

CDC Guidance on Coronavirus

Voor coronavirus-informatie over infectiepreventie in gezondheidszorginstellingen klik hier.

Aanverwant nieuws