
Mastitis bij melkkoeien
Mastitis is een infectieziekte die een ontstekingsreactie veroorzaakt in de borstklier van een koe. Het is de meest voorkomende ziekte bij melkvee die wordt gekenmerkt door verschillende gradaties van ernst, variërend van een milde ziekte zonder grove veranderingen maar met een toename van ontstekingscellen in de melk tot een matige ziekte met een toename van ontstekingscellen en grove veranderingen in de melk.
Experts van Ecolab begrijpen de verschillende soorten mastitis die melkkoeien kunnen treffen en de strategieën om deze te voorkomen. Wij zijn er om uw boerderij, uw koeien en uw opbrengsten te beschermen.

De kosten van mastitis
Mastitis is van groot economisch belang voor melkproducenten, met zowel directe als indirecte kosten als gevolg. Het economische verlies van één enkel geval van klinische mastitis varieert van $ 200- $ 300. Bovendien heeft mastitis een nadelige invloed op de voortplantingsprestaties van melkkoeien en duurt het gemiddeld 40 dagen langer om koeien drachtig te krijgen die mastitis hebben gehad in vergelijking met kuddegenoten die geen mastitis hebben gehad. De behandeling van klinische mastitis vereist dat de producent betaalt voor meer arbeid en behandeling en de kosten van het weggooien van melk op zich neemt. Ook wordt hierdoor het risico op antibioticaresiduen in de bulktank verhoogd.
Lees meer over speendips om spenen te reinigen en te desinfecteren, de speenconditie te verbeteren en de mastitisinfectiedruk te verminderen.

Mastitispreventie bij melkkoeien
Mastitis wordt veroorzaakt door besmettelijke ziekteverwekkers en omgevingsfactoren. Hoewel een goede hygiëne in de stal de infectiedruk helpt verminderen, werkt een goede speenvoorbereiding tijdens het melken als een laatste barrière tegen infectie door mastitisveroorzakende micro-organismen.
Soorten mastitis
- Klinische mastitis (omgevingsmodel)
Klinische mastitis is een ontstekingsreactie op een infectie die zichtbaar abnormale melkveranderingen veroorzaakt, wat resulteert in verkleuring of stolsels. Veranderingen in de uier, waaronder zwelling, warmte, pijn of roodheid, kunnen ook zichtbaar zijn. Klinische gevallen met alleen plaatselijke tekenen worden mild of matig genoemd. Als de ontstekingsreactie systemische betrokkenheid van koorts, anorexia of shock omvat, wordt het geval ernstig genoemd.
-
Subklinische mastitis (besmettelijk model)
Mastitis kan bestaan bij afwezigheid van zichtbare tekenen van infectie en wordt dan subklinische mastitis genoemd. Subklinische mastitis is de meest voorkomende vorm van mastitis. Detectie kan het beste worden gedaan door melk te onderzoeken op het aantal somatische cellen met behulp van de California Mastitis Test-apparatuur die het aantal somatische cellen in een melkmonster meet. Het aantal somatische cellen is positief gecorreleerd met de aanwezigheid van een infectie. Hoe hoger het aantal somatische cellen in een bulktank van een kudde, hoe hoger de prevalentie van infectie in de kudde. Een verminderde melkproductie vormt de belangrijkste kostencomponent van het totale economische verlies veroorzaakt door subklinische mastitis en kan erg duur zijn.
Stappen om mastitis te voorkomen

Voor het melken
Een goede speenvoorbereiding helpt niet alleen om een mastitisinfectie te voorkomen, maar kan ook een positief effect hebben op de melkopbrengsten en -kwaliteit. De desinfectie van de spenen vóór het melken helpt ook de bewaarkwaliteit en de smaak van de melk te verbeteren.
Een effectieve speenvoorbereiding bestaat uit drie belangrijke stappen: reinigen, desinfecteren en stimuleren. Het protocol voorafgaand aan het melken speelt een cruciale rol bij het stimuleren van de melkstroom en het verbeteren van de toeschietreflex van de melk. De reiniging en desinfectie van de spenen voorafgaand aan het melken zijn ondersteunend in een mastitisbeheersingsprogramma en hebben bovendien een positieve invloed op de melkkwaliteit. Ze verlengen de houdbaarheid van de melk en verbeteren de smaak.

Melken
Om kruisbesmetting te beperken, moeten melkstellen tussendoor worden gedesinfecteerd voordat de volgende koe wordt gemolken. Idealiter zou deze praktijk moeten worden uitgebreid tot de hele kudde.
De melkstellen moeten worden gedesinfecteerd na het melken van koeien met mastitis en een hoog aantal somatische cellen, maar vóór het melken van pas afgekalfde koeien. Om de risico's te minimaliseren, is het belangrijk om koeien met mastitis of een verhoogd celgetal aan het einde van het melkproces te melken.

Na het melken
De meest effectieve actie tegen ziektekiemen is het desinfecteren van spenen voor en na het melken, wat helpt om kruisbesmetting te voorkomen.
- Dood micro-organismen: voorkom nieuwe infecties door micro-organismen op spenen onmiddellijk na het verwijderen van de voeringen te elimineren.
- Creëer een barrière: desinfectie zorgt voor een beschermende barrière op de speen die, afhankelijk van het product, langer dan 30 minuten effectief blijft.
- Cosmetische voordelen: afhankelijk van de productformule kan het desinfectiemiddel na het melken bijdragen aan het behoud van een goede huidconditie voor spenen.
Houd bij het kiezen van een post-dipproduct rekening met factoren zoals het specifieke probleem, de conditie van de speenhuid en het klimaat en de bodembedekking van de boerderij.