De digitale basis voor groei leggen
Valent BioSciences transformeert handmatige registratie in datagestuurde bedrijfsefficiëntie met Ecolab CLEEN
Achtergrond
De digitale basis voor groei leggen
Valent BioSciences is een wereldleider in de ontwikkeling en commercialisering van innovatieve biorationele technologieën, die de landbouwproductiviteit helpen verbeteren en de volksgezondheid en ecologische duurzaamheid beschermen. Als onderdeel van de innovatieroadmap van het bedrijf identificeerde Valent BioSciences de noodzaak om het bijhouden en rapporteren van gegevens te digitaliseren om een grotere zichtbaarheid te krijgen en de mogelijkheid te bieden om de kwaliteit, efficiëntie en prestaties van alle activiteiten te stimuleren. "Naarmate je groeit, wordt het erg omslachtig om papieren dossiers te beheren", legt Tomas Vazquez, Digital Innovation Coordinator bij Valent BioSciences, uit. "Door dossiers te digitaliseren, kun je analyses gebruiken om problemen te corrigeren en kansen sneller te benutten, zodat je je groei kunt versnellen."
Het oplossen van de pijnpunten van handmatige, op papier gebaseerde registratie. Voorbeeld: in een van de belangrijkste productiefaciliteiten van Valent BioSciences in Osage, Iowa, vormden papieren batchrecords een groeiende uitdaging. Net als bij het bakken van een industriële cake, omvatten de productieprocessen van Valent BioSciences gedetailleerde stappen en metingen. Het personeel van de fabriek noteerde handmatig veel getallen en bevestigde de precieze hoeveelheden ingrediënten, waarbij ze elke stap valideerden aan de hand van papieren dossiers. Naast de tijdrovende handmatige validatie en het bijhouden van gegevens zelf, kreeg de fabriek steeds meer te maken met problemen in de manier waarop ze die papieren dossiers wel (of niet) konden gebruiken. Het beoordelen en goedkeuren van papieren batchverslagen nam uren in beslag. Rapportage, het onderzoeken van problemen of het uitvoeren van oorzaakanalyses waren allemaal trage, handmatige workflows.
"Onze onmiddellijke doelen waren om de hoeveelheid tijd die wordt besteed aan papieren documentatie te verminderen en fouten door papierwerk te elimineren", zegt Richard Gordon, Digital Transformation Lead bij Valent BioSciences. Fabrieksleiders wilden digitalisering ook gebruiken om kwaliteit in te bouwen in de kernworkflows (in plaats van post-hoc), en om over te stappen op datagestuurde prioritering van problemen. "Uiteindelijk willen we onze capaciteit benutten", zegt Gordon. "We hebben veel vraag, dus hoe kunnen we digitale inzichten gebruiken om zoveel mogelijk uit de fabriek te halen?"
Oplossing
Het CLEEN-platform van Ecolab overtreft concurrerende leveranciers
Valent BioSciences was begonnen samen te werken met een andere leverancier om een platform te implementeren om batchverslagen te digitaliseren, maar maakte zich zorgen over de mogelijkheden en flexibiliteit van het platform.
Tegelijkertijd begon Valent BioSciences samen te werken met Ecolab om processen te digitaliseren binnen het kwaliteitscontrolelaboratorium (QC) van de Osage-fabriek, waar het personeel vaak twee uur per dag besteedde aan het afdrukken van papieren dossiers. De ervaring met het Ecolab CLEEN-platform in het QC-lab stond in schril contrast met hun ervaring met het andere platform en de andere leverancier. "De gebruikerservaring viel meteen op - die was erg goed", zegt Vazquez.
Bovendien maakte het reactievermogen van Ecolab een enorm verschil. Ecolab levert al bijna tien jaar chemische oplossingen aan Valent BioSciences en dezelfde vertrouwde samenwerking kwam tot uiting in de ervaring van Valent BioSciences met het CLEEN-platform. "Ze stonden er zo voor open om onze eisen vast te leggen en de oplossing op maat te maken. We dachten: wauw, ze hebben daar zo snel vooruitgang mee geboekt en we zagen een kans om te helpen met ons EBR-initiatief [electronische batchverslagen]", zegt Vazquez.
Samenwerking met Ecolab versnelt implementatie
Toen Valent BioSciences de EBR-digitalisering naar Ecolab verschoof en de configuratie van 52 productieprocessen in kaart bracht, zorgde diezelfde responsieve samenwerking voor een succesvolle implementatie. "Aan de kant van het projectmanagement hadden ze speciale middelen en we hadden regelmatig vergaderingen, zodat we allemaal op de hoogte waren van wat er ging komen. De communicatie was heel duidelijk", zegt Vazquez. "Het CLEEN-team reageerde zeer goed op feedback van gebruikers en mogelijkheden voor verdere aanpassingen werden snel gecorrigeerd", zegt Gordon, "Ik weet dat als we zouden zeggen dat we een olifant in het platform wilden zetten, het Ecolab-team een manier zou bedenken om dat voor ons te laten gebeuren."
Bij de integratie van CLEEN met het Plant Intelligence (PI)-systeem van de Valent BioSciences-faciliteit "werd er bijvoorbeeld samengewerkt tussen de IT van Valent BioSciences en het CLEEN-team van Ecolab", zegt Vazquez. "Het CLEEN-team was bereid om zoveel vergaderingen te houden als nodig was om IT duidelijkheid te verschaffen."
Naast het versnellen van het oplossen van problemen, zegt Vazquez dat deze samenwerking ter plaatse heeft geholpen om de steun en acceptatie van het fabriekspersoneel van Valent BioSciences te krijgen: "Het team van Ecolab was nauw betrokken bij deze implementatie. "Daarom zijn we zo snel op dit punt gekomen en daarom voelen we ons allemaal op ons gemak, zowel bij UX als bij de leverancier."


Batchproductieverslagen:
52
Voltooide batches:
388
Gegevensinvoer verminderd door:
60%
Arbeid verminderd met:
582 uur
*Door de klant geleverde gegevens
Resultaten
Snelle modernisering van de kernworkflows van de fabriek
In korte tijd heeft Valent BioSciences enorme stappen gezet in digitalisering met het Ecolab CLEEN-platform. "Tot nu toe hebben we al onze processen in CLEEN geconfigureerd en we hebben er al 30 volledig papierloos gemaakt", zegt Vazquez. Gordon legt uit dat CLEEN ook de ervaring van het werken op de productievloer en het managen van fabrieksprestaties ingrijpend heeft veranderd:
- In-line digitale documentatie: "We hebben nu volledige wifi-mogelijkheden met tablets waarop CLEEN draait, zodat medewerkers informatie in real-time kunnen vastleggen terwijl ze stappen voltooien."
- Kwaliteits-/nalevingscontroles: "We zijn in staat om opeenvolgende stappen en controles rechtstreeks in de digitale workflows in te bouwen."
- Real-time zichtbaarheid, waarschuwingen en oorzaakanalyse: "Die gegevens zijn direct beschikbaar voor beoordeling, analyse en controle - en we kunnen snel aan de slag om problemen te identificeren en ze bij de hoofdoorzaak op te lossen."
- Datagestuurde prioritering: "Als er problemen opduiken, kunnen we begrijpen wat er het vaakst gebeurt en welk probleem de meeste downtime veroorzaakt."
- Procesverbetering: "CLEEN geeft ons ook een centrale plek om procedures te verbeteren en bij te werken en ervoor te zorgen dat die veranderingen worden geïmplementeerd en gehandhaafd."
Integratie van Plant Intelligence voor bredere monitoring en alarmering
Nu de EBR's en kernprocessen zijn gedigitaliseerd, werkt de Valent BioSciences-fabriek aan het uitbreiden van de CLEEN-gebruiksscenario's door meer fabrieksgegevens binnen te halen. Zoals gezegd integreert de fabriek CLEEN met het PI-systeem, waardoor het volledige scala aan automatische sensorgegevens van fabrieksapparatuur wordt ingevoerd. "Dit stelt ons in staat om de algehele effectiviteit van de apparatuur te verbeteren", zegt Vazquez. Gordon zegt dat de fabriek ook bezig is met het uitbouwen van de robuuste waarschuwingsmogelijkheden van CLEEN: "We zullen CLEEN-waarschuwingen gebruiken om onze aandacht te richten op waar we kunnen verbeteren."
Business Intelligence bouwen bovenop bedrijfsefficiëntie
Zoals verwacht zijn de directste effecten van digitalisering met het CLEEN-platform gericht op tijdbesparende efficiëntie: "In plaats van 20 minuten per dag te besteden aan het afdrukken van verslagen, hebben onze mensen digitale processen mogelijk gemaakt die zoveel sneller en soepeler verlopen", zegt Vazquez. "Mensen verspillen geen tijd aan het opsporen van een bindmiddel in de fabriek", zegt Gordon, "nu is het altijd toegankelijk, precies wanneer je het nodig hebt."
Maar het zijn de snelheid en diepte van het zicht die CLEEN biedt die grotere voordelen voor de fabriek opleveren. "We zijn bezig met het bouwen van een digitaal statusbord waarop alle verschillende batches worden weergegeven", zegt Gordon. "Het geeft operators real-time updates over wat er aan de hand is en wat de volgende stappen zijn - en het geeft inzicht in wat er goed gaat en wat er niet goed gaat."
Gesteund door het succes van de CLEEN-implementatie, werkt de fabriek nu aan het uitbouwen van een volledig Manufacturing Execution System, of MES. Het MES zal alles digitaliseren, van productieplanning en downtime-tracking tot kwaliteitscontroles en nalevingsaudits - allemaal met als doel de inefficiëntie van handmatige registratie te elimineren, kwaliteit in digitale workflows in te bouwen en real-time rapportage en onderzoek via digitale records mogelijk te maken. "CLEEN zal een belangrijk onderdeel van ons MES zijn", legt Gordon uit. "Het doel is om van CLEEN de enige interface te maken voor onze eerstelijnsoperators op de vloer. We hebben andere tools, maar CLEEN is het belangrijkste waar ik wil dat operators naar kijken - de UX is zo goed."

CLEEN van Ecolab
Een digitaal platform dat is gebouwd om de manier waar organisaties in life sciences bedrijfskritische praktijken beheren te transformeren - van validatie tot het beschermen van gegevensintegriteit en het stimuleren van operationele uitmuntendheid.
"In plaats van 20 minuten per dag te besteden aan het printen van verslagen, hebben onze mensen digitale processen die zoveel sneller en soepeler verlopen. Mensen verspillen geen tijd aan het opsporen van een bindmiddel in de fabriek. Nu is het altijd toegankelijk, precies wanneer je het nodig hebt."
- Richard Gordon, Digital Transformation Lead, en Tomas Vazquez, Digital Innovation Coordinator bij Valent BioSciences