Effectieve visuele residulimieten vaststellen bij reinigingsvalidatie

Inzichten en opkomende trends

Ecolab technician

Reinigingsvalidatie is een cruciale activiteit in de farmaceutische productie, waarbij productieapparatuur moet worden gereinigd tot aanvaardbare niveaus van eerdere productresten om kruisbesmetting te voorkomen. Het bepalen van visuele residulimieten (VRL's) is een uitdagend maar essentieel onderdeel van dit validatieproces. In dit artikel duiken we in de technische aspecten van VRL-bepaling en hoe fabrikanten robuuste programma's kunnen opzetten om naleving en productveiligheid te garanderen.

Het uitgangspunt voor het bepalen van VRL's ligt in berekeningen van op gezondheid gebaseerde blootstellingslimieten. Met deze aanpak wordt beoordeeld wanneer een residu een risico vormt. Deze limieten moeten overeenkomen met visueel waarneembare niveaus, zodat praktische monitoring tijdens routinematige werkprocessen mogelijk is. Zoals te zien in de richtlijnen van Europese Annex 15, wordt een empirische analyse voorgesteld om de drempelwaarde voor visuele detectie op een oppervlak te bepalen. Dit is een proces dat vaak wordt onderschat, maar ongelooflijk belangrijk is voor succesvolle residu-monitoringsprogramma's.

Om ons begrip en de uitvoering van VRL-bepaling te vergroten, is training essentieel. Fabrikanten maken steeds vaker gebruik van trainingsprogramma's die de visuele scherpte van operators verbeteren. Bij deze sessies wordt het product doorgaans op oppervlakken aangebracht in een gecontroleerde omgeving, zodat operators een baseline hebben voor visuele detectie. Bekend zijn met het uiterlijk van productresiduen evenals reinigingsmiddelen en de visuele signalen daarvan zijn van cruciaal belang tijdens inspectieprocedures.

Bijvoorbeeld, innovatieve hulpmiddelen zoals UV-licht maken het mogelijk om residuen op te sporen die met het blote oog niet te zien zijn. Daarmee wordt de grens verlegd van wat als 'zichtbaar' wordt beschouwd en worden reinigingsverificatieprocessen verbeterd. Bovendien heeft het recente advies van het Pharmaceutical Manufacturing Technology Center (PMTC) in Ierland ons een aanpak geboden om deze onderzoeken uit te voeren, wat heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van gespecialiseerde opleidingsprogramma's voor operators.

Het gaat er echter niet alleen om dat operators duidelijker kunnen zien hoe mogelijke residuen eruitzien. Het gaat er ook om dat ze over de middelen beschikken voor nauwkeurige beoordelingen. Zo heeft het besef van de impact van kleurenblindheid op het vaststellen van visuele residuen geleid tot een heroverweging van de personeelsselectie voor inspectietaken.

Vanuit een regelgevend perspectief ligt de nadruk op een holistische benadering van besmettingscontrole. Het Europees Geneesmiddelenbureau benadrukt in het Q&A-document hoe belangrijk het is om visuele inspecties uit te breiden van oppervlakken die direct in contact komen met het product naar de omliggende gebieden om mogelijke besmettingsrisico's voor volgende partijen te beperken.

De introductie van geavanceerde technologische oplossingen om visuele inspecties te stroomlijnen, wint aan populariteit. Het verschijnen de laatste tijd van 483s en waarschuwingsbrieven werpt licht op het onbenutte potentieel van digitale oplossingen voor het detecteren van residuen. Fotografisch bewijsmateriaal na de reiniging levert bijvoorbeeld meetbare en opvraagbare nalevingsgegevens op, terwijl het tegelijkertijd de mogelijkheid van inspecties op afstand vergroot. De innovatie op dit gebied is in ontwikkeling, waarbij sommige onderzoekers pleiten voor de installatie van camera's met hoge resolutie in apparatuur om de effectiviteit van de reiniging autonoom te verifiëren. 

Ondanks dat de technologische integratie-niveaus van faciliteiten verschillen, moet een afweging worden gemaakkt van het belang van het aanpassen van validatiestrategieën aan de unieke omstandigheden van elke locatie. Hoewel van regelgevers wordt verwacht dat ze de naleving van de standaarden garanderen, moeten ze ook de variatie in operationele omgevingen en technologiegebruik onderkennen en aanpassen.

Naarmate digitale hulpmiddelen voor reinigingsvalidatie zich verder ontwikkelen, kunnen ze bijdragen aan efficiënte inspectieprocessen die te reproduceren zijn, met name in productieomgevingen met meerdere producten waar het risico op kruisbesmetting hoog is.

Samenvattend omvat een effectief VRL-programma een combinatie van kwantitatieve risicobeoordeling, praktische training van operators en het gebruik van technologische ontwikkelingen. De farmaceutische industrie moet zich blijven aanpassen en innoveren en ervoor zorgen dat alle aspecten van residudetectie en reinigingsvalidatie voldoen aan de strenge eisen van regelgeving en patiëntveiligheid.

Wilt u uw reinigingsvalidatie naar een hoger niveau tillen? CLEEN by Ecolab is een digitaal platform dat speciaal is ontwikkeld om de manier te veranderen waarop farmaceutische productiebedrijven bedrijfskritische praktijken beheren: van validatie en procesontwerp tot het beschermen van gegevensintegriteit en het stimuleren van operationele excellentie.

Referenties

Ecolab Life Sciences. For Life Sciences. For Life.

De Life Sciences-divisie van Ecolab richt zich op het ontwikkelen van de best mogelijke producten en diensten ter ondersteuning van onze klanten in de farmaceutische en persoonlijke verzorgingssector.

Gerelateerde artikelen