1. Home
  2. Mieren: complex, maar beheersbaar ongedierte
A group of pest ants

Mieren: complex, maar beheersbaar ongedierte

Het bestrijden van mieren is complex vanwege het enorme aantal mierensoorten en de biologische, gedrags- en voedingsverschillen van elke soort. Er bestaan meer dan 12.400 soorten over de hele wereld en ongeveer 1.000 bekende soorten in de VS. Hoewel slechts circa 25 daarvan als ongedierte worden beschouwd, en nog minder de neiging hebben om in één bepaald geografisch gebied te leven, kan zelfs een enkele mier in een voedselverwerkingsfaciliteit duiden op een groter probleem en een negatieve invloed hebben op de voedselveiligheid. Het identificeren van de miersoort is dus van cruciaal belang voor de bestrijding.

Neem contact met ons op

Hulp nodig?

Nee, bedankt

Headphone Icon Telefonisch contact opnemen Neem telefonisch contact op met de klantenservice

TELEFONISCH CONTACT

ECOLAB BVBA/SPRL
Noordkustlaan 16 C
1702 Groot Bijgaarden
België

Tel: +32 2 467 51 12

Letter Icon E-mailadres Informatie aanvragen

Vul het onderstaande formulier in als u meer informatie wilt over producten en diensten van Ecolab. Een vertegenwoordiger neemt dan contact met u op.

Vertel ons over uzelf
Wat is uw locatie?
Hoe kunnen we u bereiken?
Waarmee kunnen wij u helpen?
Door 'Ja' aan te vinken, stemt u ermee in dat Ecolab u via e-mail kan contacteren met promoties, updates en andere informatie. Als u uw klantrelatie wilt voortzetten zonder marketingcommunicatie te ontvangen, kunt u uw gegevens doorgeven zonder dit vakje aan te vinken.

Zorgen over gegevensbescherming? Bekijk ons privacybeleid.

 

Inzicht in het gedrag van mieren

Effectieve bestrijding is afhankelijk van inzicht in het eet- en sociale gedrag van de mieren die zijn binnengedrongen. Bijvoorbeeld: als een lokmiddel wordt geplaatst in een gebied waar ze zich niet begeven of bestaat uit een onaantrekkelijk voedselingrediënt, zal het geen effect hebben. Wordt de inspectie buiten uitgevoerd voor een mierenkolonie die zich binnen nestelt, dan gaat kostbare tijd verloren. Wordt slechts één enkele kolonie van een mier met meerdere nesten ontdekt en behandeld, dan is het onwaarschijnlijk dat de plaag is bestreden.

Zelfs binnen een soort kunnen complexiteiten ontstaan. Zo nestelt de zwarte zaadmier zich vaak onder trottoirs en opritten in gematigde weersomstandigheden - en verplaatst zich vervolgens binnenshuis in de winter, waarbij ze zich nestelen onder de fundering of in de buurt van een warmtebron. Er kunnen ook seizoensgebonden variaties in voedselvoorkeuren voorkomen. Vele gaan in de lente op zoek naar eiwitten als ze werken aan het opbouwen van de kolonie, en geven in de zomer en herfst de voorkeur aan suiker/koolhydraten.

De beste manier om mieren te bestrijden

Lokmiddelen zijn de meest effectieve behandelingsvorm voor de meeste miersoorten, vooral degene die gebouwen binnendringen.* Dit komt omdat de werkmieren zich voeden met het lokmiddel - dat een lokstof en een insecticide bevat - en het terug naar het nest brengen om te delen met andere kolonieleden, inclusief de voortplantende koningin. Ze kunnen dit doen omdat ze twee magen hebben - een die het voedsel voor eigen gebruik vasthoudt en een voor het voedsel dat gedeeld moet worden met andere mieren door middel van trophallaxis, bijv. braken.

Hoewel sommige miersoorten monomorf zijn (werkers van vergelijkbare grootte), tonen andere de evolutionaire eigenschap van polymorfisme (werkers van verschillende grootte). Deze variatie maakt een taakverdeling mogelijk. Sommige soorten hebben bijvoorbeeld soldaatmieren, dit zijn grote, steriele vrouwtjes met sterke kaken, waarmee ze zich kunnen verdedigen tegen roofdieren en ook voedselbronnen kunnen verbrijzelen, terwijl de beet van de kleinere werker beter geschikt is om te snijden.

Naast lokmiddelen: wat kunt u doen om mieren buiten te houden

Om lokmiddelen zo effectief mogelijk te laten zijn, moet de toegang tot alternatieve voedsel- en waterbronnen zo veel mogelijk worden beperkt. Dit houdt in: zorgen voor een schone omgeving, resten en kruimels opruimen, afvalbakken legen, lekken repareren, apparatuurschuilplekken bestrijden etc. Het is ook belangrijk om te begrijpen dat lokmiddel niet onmiddellijk werkt, maar een langetermijnoplossing is. Hoewel het een week of twee kan duren voordat mieren niet meer worden waargenomen, maakt het voeren van het lokmiddel aan de kolonie en koningin het mogelijk de niet zichtbare mieren volledig te elimineren, in plaats van alleen de zichtbare werkers.

 

*Hoewel lokmiddel over het algemeen de beste keuze is voor het bestrijden van mieren, moeten gebruikers er altijd voor zorgen dat de specifieke toepassing op het etiket wordt vermeld en wordt toegestaan door de controlenormen van derde partijen van de voedselverwerkende fabriek, en dat het lokmiddel op de lijst met goedgekeurde producten staat voordat het wordt toegepast.

Understanding Ant behavior

Meer bronnen

ants, types of ants, sizes of ants

veelvoorkomende mierensoorten

Mieren kunnen ernstige problemen veroorzaken voor uw bedrijf. Gebruik deze handleiding om veelvoorkomende mierensoorten te identificeren, zodat u met een gerust hart een ongediertevrij gebouw kunt hebben.

ants, ant hills, ant nests, nests, hill

ongediertetip: mierennesten vinden

Cruciaal bij de aanpak van mieren in uw faciliteit is inzicht in hoe u een mierennest kunt lokaliseren en wat de mieren in de eerste plaats aantrekt.