1. Home
  2. Ongediertetip: mierennesten vinden
Ant Hills are signs of Ant invasions

Ongediertetip: mierennesten vinden

Een belangrijke factor bij het bestrijden van mieren in uw gebouw, is weten hoe u een mierennest kunt vinden en begrijpen waardoor de mieren in de eerste plaats aangetrokken werden. Als u deze twee dingen begrijpt en de juiste stappen voor preventie onderneemt, zal uw strijd tegen de aanwezigheid van mieren in uw gebouw zeker vruchten afwerpen.

Het nest vinden

Werkmieren volgen is een goede manier om het nest te vinden. Mieren zijn zelden actief voor 10 uur 's morgens en bij koud, nat weer zijn er ook minder foeragerende werkmieren. Mieren graven om het nest te vergroten en nestingangen hebben meestal kleine 'vulkanen' met droge grond eromheen. Ga hiernaar op zoek, zowel binnen als buiten, want het zijn goede indicatoren van een actief nest.

Als er geen zandhoopjes zijn die de ingang markeren, zijn er kleine gaatjes. Probeer zachtjes in mogelijke ingangen te blazen of ernaast te tikken. Werkmieren zullen meestal naar buiten komen om het nest te verdedigen.

Heeft u een nest gevonden, stop dan niet met zoeken. Mieren die een pand binnengaan, hebben hun nest meestal binnen zes meter van het gebouw. Blijf inspecteren totdat u alle mogelijke probleemnesten hebt gevonden.

Ants look for unclean plates for food

Waardoor worden mieren aangetrokken?

  • Vloeistoffen die op eender welke opslagruimte of -apparatuur wordt gemorst.
  • Verzamelde voedselresten op keukenvloeren, onder apparaten en achter muren.
  • Voedselresten op de onderkant van vuilnisbakken, serviceliften, liftschachtputten enz.
  • Gemorst afval of een opeenhoping van afval rond vuilnisbakken buiten, met inbegrip van drankbezinksel in lege flessen.
  • Nachtkastjes met kleverig zoet vuil.
  • Samengepakt voedsel en zoete resten op of rond afvalverwijderingslocaties en drankautomaten.

KEN DE FEITEN

Mieren nestelen zich in de grond en hebben een voorkeur voor een warme, zanderige ondergrond. Het zand dat wordt gebruikt onder paden rond de funderingen van gebouwen is bijzonder aantrekkelijk voor ze.

Daarnaast kunnen mieren zich in bloembedden tegen gebouwen nestelen, bouwen ze nesten in de muurholte van buitenmuren en soms ook onder de vloer in gebouwen.

Mieren kunnen ook een probleem vormen wanneer een uitbreiding van een gebouw boven op een nest wordt gebouwd. Steeds meer mieren nestelen zich in gebouwen in gebieden waar geen zand of grond is, bijvoorbeeld achter tegels op een binnenmuur.

Tuinmieren bouwen ook nesten in plantenbakken die gebruikt worden voor tropische planten. Hierbij is de juiste identificatie van mierensoorten belangrijk.

Meer bronnen

ants, black
Mieren: complex, maar beheersbaar ongedierte   

Met meer dan 12.400 soorten mieren in de wereld lijkt het beheersen van mieren een complexe zaak. Door mierengedrag te begrijpen, kunt u mieren bestrijden.

ants, types of ants, sizes of ants
Veelvoorkomende mierensoorten   

Mieren kunnen ernstige problemen veroorzaken voor uw bedrijf. Gebruik deze handleiding om veelvoorkomende mierensoorten te identificeren, zodat u met een gerust hart een ongediertevrij gebouw kunt hebben.