Fruitvlieghes en voedselveiligheid

Fruit flies on an orange.

Hoewel de fruitvlieg (een van de vele soorten kleine vliegjes) van oudsher als een hinderlijke plaag wordt beschouwd, bewijst recent onderzoek dat fruitvliegjes voedsel besmetten met bacteriën die afkomstig zijn van onhygiënische oppervlakken. Dit brengt restaurants en levensmiddelenbedrijven in gevaar als ze geen vliegenbestrijdingprogramma hebben.

Kleine vliegen voeden zich en planten zich voor op plaatsen met rotting en heel veel bacteriën. Dan landen ze op voedsel en voedselcontactoppervlakken waarop ze voedselbacteriën kunnen overbrengen en uiteindelijk verschillende soorten door voedsel overgedragen ziekten kunnen verspreiden. Dit brengt voor restaurants voedselveiligheids- (gezondheid van mensen) en financiële risico's met zich mee; bij gezondheidsafdelingen kan een sluiting nodig zijn vanwege fruitvliegplagen.

Wat begint als een klein probleem, kan uw werkzaamheden al snel overspoelen. Kleine vliegen leggen tot wel 100 eieren per dag en kunnen zich in slechts 7 dagen ontwikkelen tot reproducerende volwassen vliegen. Elke soort kleine vlieg kan wijzen op bepaalde hygiëneproblemen. Senior Entomologist Morgan Manderfield van Ecolab zegt het zo: "De aanwezigheid van fruitvliegen kan duiden op problemen zoals rottende producten, vieze afvoer, of hygiëneproblemen rond de drankeninstallatie en andere apparatuur, terwijl een bochelvliegenplaag vaak een indicatie is voor vuilnis, vieze afvoeren, stilstaand water of breuken in de ondergrondse riolering. Motmuggen zijn het resultaat van hygiëneproblemen in afvoeren, filters, en riolen", aldus Manderfield. "Maar," voegt ze eraan toe, "welk type vlieg er ook in de faciliteit is, het gaat om voedselveiligheid en is indicatief voor hygiëne- of structurele problemen die kunnen leiden tot negatief resultaat bij een audit of inspectie, alsook armzalige klantervaringen die in totaliteit een negatief gevolg voor uw bedrijf kunnen hebben."

 

Feiten over kleine vliegen

Afhankelijk van het type vliegen dat aanwezig is, kunnen er verschillende acties nodig zijn voor behandeling en eliminatie. Inzicht in enkele van de vaker voorkomende soorten kleine vliegen en hun favoriete voortplantingsplaatsen kan helpen bij het voorkomen van vliegen in uw faciliteit.


Soorten veel voorkomende kleine vliegen.

Fruitvlieg

Fruitvlieg

  • Volwassene is ongeveer 3-4 mm lang, gewoon bruin tot bruinachtig geel of bruinachtig zwart met ietwat of duidelijk rode ogen.
  • Voortplantingsplaatsen zijn onder meer: ongespoelde flessen en blikjes, afvalbakken voor binnen en buiten, gebruikte dweilen en doeken, drankautomaten, open voedsel, stilstaand water, vloermatten, afvoeren, vuilstortplaatsen, vochtig wasgoed (bijv. linnengoed)
  • Besmet doorgaans fruit, groenten en fermenterende vloeistoffen zoals bier, cider, azijn en wijn.
Image of a moth fly.

Afvoer/filter

/WC-motmug

  • Is 1,5-5 mm lang en de kleur varieert van lichtgeel tot bruinachtig grijs en zwartachtig.
  • Volwassen vlieg ziet er kwetsbaar en donzig uit (lijkt op een kleine mot), vliegt korte afstanden en kruipt rond vervolgens op oppervlakken.
  • Kweekt binnen en buiten op de gelatineachtige bacteriefilm van afvoeren, filters, rioleringen, pompstations, putten en opvangpompen.
Image of Phorid Fly

Phoridae/bochel-

vliegen

  • Volwassen vlieg is 0,5-5,5 mm lang en zwart, bruin of geelachtig van kleur.
  • Heeft een bochel en grillige bewegingen, vooral tijdens het lopen.
  • Plant zich binnen en buiten voort in vochtige, rottende materie; kan een teken zijn van een sanitair/structureel probleem of een hygiëneprobleem, zoals vuile afvoeren, stilstaand water, vuilvochtige dweilkoppen of een ondergrondse rioolbreuk.

Bestrijding en preventie van vliegen

Aangezien kleine vliegen een indicator zijn van een hygiënisch of structureel probleem binnen uw faciliteit, is het verwijderen van de broedbron de enige permanente manier om besmetting te voorkomen. Het volgen van eenvoudige aanbevelingen op het gebied van hygiëne en gebouw kunnen een groot verschil maken in het voorkomen van een fruitvliegplaag.

Inspecting


Klaar om van kleine vliegen af te komen?

Vraag een ongedierte-inspectie aan

Gerelateerde artikelen