Grote vliegen en voedselveiligheid

Fly on toast.

Grote vliegen, inclusief huisvliegen, bromvliegen en vleesvliegen broeden op plekken die elk restaurant heeft: afvalcontainers en afval. Ze gedijen ook in rottende vegetatie.

Velen van ons kennen de gevaren van kakkerlakken, maar kent u de risico's van grote vliegen? Een vlieg heeft 6 miljoen bacteriën op en 25 miljoen bacteriën in zijn lijf. Bij grote vliegen is er enorm veel kans dat ze bacteriën en andere potentieel pathogene organismen rechtstreeks overbrengen op voedsel of oppervlakken waar voedsel op wordt bereid, wat professionele vliegenbestrijding een verstandige investering maakt.

Naast dat ze hinderlijk zijn, kunnen grote vliegen ook een ernstige bedreiging voor de voedselveiligheid vormen. Onderzoek heeft aangetoond dat huisvliegen meer dan 200 ziekteverwekkers bij zich kunnen dragen, waaronder door voedsel overgedragen ziekteverwekkende bacteriën zoals cholera, buiktyfus, difterie, dysenterie, E. coli, Salmonella, enzovoort. Hun kleverige poten en lichaamsharen zijn ideaal voor het verzamelen en vasthouden van bacteriën. Hierdoor is slechts één enkele vlieg in uw voorziening een risico voor de voedselveiligheid. 

Grote vliegen die op vast voedsel landen, braken vaak spijsverteringsenzymen op het voedseloppervlak uit om het voedsel op te lossen, zodat de vlieg het weer kan opzuigen. Vliegen laten ook uitwerpselen achter op rustplaatsen, waardoor er een risico op besmetting blijft bestaan.  

Bovendien kan een vlieg die op vuil zoals afval, rottend vlees of uitwerpselen buiten heeft gezeten, ziekteverwekkers oppikken en naar een schoon oppervlak of kant-en-klaar voedselproduct brengen. Grote vliegen kunnen uw merk in gevaar brengen en hun aanwezigheid kan voor een auditor of inspecteur een indicatie zijn van slechte hygiëne. Dit kan leiden tot boetes of zelfs sluiting waardoor uw merk in gevaar komt.


Vliegenrisico's

Magnified view of a fly's head.

Vergrote kop van een vlieg

Lichaamshaar kan ziekteveroorzakende organismen oppikken en overbrengen.

Magnified view of a fly's mouth.

Vergrote bek van een vlieg

De bek bevat gele en groene E. Coli bacteriën.

Magnified view of a fly's foot.

Vergrote poot van een vlieg

De kleverige pootjes van vliegen verzamelen en verspreiden gemakkelijk bacteriën.

Problemen met grote vliegen voorkomen

Er zijn stappen die u en uw ongediertebestrijder kunnen nemen om uw bedrijf tegen de dreiging van grote vliegen te beschermen en de risico's voor de voedselveiligheid te minimaliseren.

Op zoek naar een ongediertebestrijder om vliegen te voorkomen, verminderen en bestrijden? Ecolab heeft de expertise die u nodig heeft.

Inspecting


Klaar om van grote vliegen af te komen?

Vraag een ongedierte-inspectie aan

Gerelateerde artikelen