1. Home
  2. Door kakkerlakken verspreide ziekten
How cockroaches spread disease

Ziekten verspreid door kakkerlakken

Omdat ze ziekten overbrengen en verspreiden vormen kakkerlakken een aanzienlijk risico voor de voedselveiligheid. Ze besmetten voedsel en voedselverwerkende oppervlakken via hun uitwerpselen of mechanische overdracht van hun lichaam. De linker afbeelding toont Duitse kakkerlakken op een petrischaal. De rechter afbeelding toont kolonies van E. coli overgedragen door de kakkerlakken.

 

 

Besmetting van voedsel en voedselverwerkingsoppervlakken

De Duitse kakkerlak is een bekende overdrager van ziekten zoals: 

  • Salmonellose - Salmonella voedselvergiftiging veroorzaakt binnen 12 tot 72 uur diarree, koorts en buikkrampen. De symptomen zijn over het algemeen mild, maar kunnen ernstig zijn, vooral voor personen met een aangetast immuunsysteem.
  • Stafylokokinfecties - Deze gastro-intestinale ziekte ontwikkelt zich snel nadat voedsel is gegeten en houdt doorgaans een dag aan. De gifstoffen zijn hittebestendig en worden niet vernietigd door koken.
  • Escherichia coli (E. coli) bacteriën leven normaal gesproken in de darmen van mensen en dieren en sommige soorten kunnen een ziekte die gepaard gaat met diarree veroorzaken. 
  • Buiktyfus - Deze levensbedreigende ziekte wordt veroorzaakt door salmonella typhi. Wanneer besmet voedsel wordt geconsumeerd, vermenigvuldigen de bacteriën en verspreiden zich in de bloedbaan. 
  • Gastro-enteritis - ontsteking van de maag en dunne en dikke darm die doorgaans leidt tot braken of diarree.
    Algemene diarree.

Mensen kunnen besmet raken met een van deze ziekten door besmet voedsel of drank te eten of drinken. Kakkerlakken kunnen ook astma en andere allergieën veroorzaken. 

 
Meer informatie over soorten kakkerlakken

Meer bronnen

Dangers of Cockroaches on Food
De gevaren van kakkerlakken

Ontdek hoe kakkerlakken de voedselveiligheid kunnen beïnvloeden.

Een veelvoorkomende soort kakkerlak
Soorten kakkerlakken

Lees meer over veelvoorkomende kakkerlakkensoorten die het vaakst voorkomen in commerciële keukens en voedselverwerkingsfaciliteiten.

Schoonmaken om kakkerlakken te vermijden
Tips voor ongediertepreventie

Ontvang proactieve tips voor ongediertepreventie in uw commerciële keuken.