1. Home
  2. Werknemers, de eerste verdediging tegen knaagdieren
Medewerkers voorlichten over het voorkómen van knaagdieren

Werknemers,
de eerste verdediging tegen knaagdieren

Knaagdieren kunnen zich zeer snel voortplanten en worden overdag of wanneer er druk wordt gewerkt zelden gezien. Hierdoor kan een plaag zich snel ontwikkelen. Daarom is niet alleen een goed knaagdierbeheerprogramma van cruciaal belang, maar alle medewerkers moeten zich bewust zijn van hoe ze uw gebouw in kunnen komen, de tekenen van hun aanwezigheid en de schade die ze kunnen veroorzaken.

Binnenkomen van knaagdieren

Ratten en muizen kunnen sluw zijn en, aangetrokken door de warmte en geuren die vrijkomen in voedselvoorzieningen, door open deuren of kleine kieren naar binnen glippen of meereizen met binnenkomende goederen. En eenmaal in het gebouw kunnen ze voedsel opeten en besmetten, en opmerkingen en boetes naar aanleiding van een audit of inspectie opleveren.


Tekenen van knaagdieren

Levende of dode ratten of muizen zijn natuurlijk het duidelijkste teken van de aanwezigheid van knaagdieren. Maar alle medewerkers, met name schoonmaakpersoneel of personeel dat buiten de gewone uren werkt, moeten ook letten op uitwerpselen, opgestapeld nestmateriaal, afgeknaagde verpakkingen, olieachtige vlekken en/of haren langs muren en in hoeken. Als ze dergelijke zaken opmerken, moeten ze het management onmiddellijk daarvan op de hoogte brengen. De aanwezigheid kan ook blijken uit schichtige geluiden op vloeren of dakspanten of zelfs een indringende geur als de plaag grote proporties aanneemt.


Schade en besmetting door knaagdieren

Knaagdieren urineren en laten uitwerpselen vallen terwijl ze in het gebouw op zoek zijn naar eten. Ondertussen verspreiden ze bacteriën en besmetting - van onder apparaten en achter muren tot op voedseloppervlakken, verpakkingen en zelfs het eten zelf. Hoewel ze niet noodzakelijk veel voedsel consumeren, beschadigen en vervuilen ze de verpakking door erop te knagen om bij het voedsel te komen. Het product wordt zo onbruikbaar. Volgens de Centra voor Ziektebestrijding en Preventie kunnen knaagdieren meer dan 35 ziekten op mensen overdragen door direct contact met hun urine, uitwerpselen of speeksel. Datzelfde contact met voedsel kan een bron zijn van door voedsel overgedragen ziekten, zoals salmonella.

Meer bronnen

BESCHERMING TEGEN KNAAGDIEREN: DE WETENSCHAP ACHTER KNAAGDIERBESTRIJDING
Knaagdierbestrijding

De wetenschap achter knaagdierbeheersing. Een succesvol draaiboek voor knaagdierbestrijding en voedselveiligheid. 


Common types of rodents
Veelvoorkomende knaagdiersoorten

Omdat ze ziekten overbrengen en verspreiden vormen knaagdieren een aanzienlijk risico voor de voedselveiligheid. Dit zijn de meest voorkomende knaagdieren om in de gaten te houden.

Food safety against rodents
Voedselveiligheid 101: winterleveringen inspecteren op knaagdieren

Of uw voedselfaciliteit nu in het ijskoude noorden of warme zuiden ligt, wintermaanden betekenen kouder weer dat het gedrag van knaagdieren aanzienlijk kan beïnvloeden.