1. Home
  2. Winterleveringen inspecteren op knaagdieren
Het gevaar van knaagdieren voor de voedselveiligheid

Voedselveiligheid 101:
Winterleveringen inspecteren op knaagdieren

Of uw voedselfaciliteit nu in het ijskoude noorden of warme zuiden ligt, wintermaanden betekenen kouder weer dat het gedrag van ongedierte aanzienlijk kan beïnvloeden. U moet stappen ondernemen om uw faciliteit knaagdierbestendig te maken (gaten en openingen opvullen, deuren gesloten houden, enz.) en ervoor zorgen dat u alle inkomende leveringen inspecteert op ongedierte en andere problemen.

Problemen met ongedierte in de winter

In de winter kan het in vrachtwagens met temperatuurregeling bijna net zo koud worden als in de buitenlucht. Hoewel dit ongedierte kan doden dat een schuilplaats zocht, kan het ertoe leiden dat andere dieper in de vervoerde goederen duiken - waardoor het moeilijker wordt om ze te ontdekken wanneer de vrachtwagen aankomt op uw laadperron. Dit betekent echter niet dat vrachtwagens met temperatuurregeling veilig zijn voor ongedierte; elke beschutting tegen de elementen kan aantrekkelijk zijn voor ongedierte, met name die met gemakkelijk beschikbare voedsel- of waterbronnen.

Overmatige kou kan ook een probleem vormen voor bederfelijke goederen, zoals fruit en groenten. Elke hieruit voortvloeiende aantasting kan potentieel ongedierte lokken dat wordt aangetrokken door rottend organisch materiaal, zoals kleine vliegen.

En als boeren de opgeslagen granen niet regelmatig tijdens de winter inspecteren, kunnen plagen zich ongemerkt ontwikkelen. Terwijl sommige soorten ongedierte en schimmels in opgeslagen producten het hele jaar door actief blijven, zullen andere overwinteren op beschutte locaties of in voedsel. Zo zullen sommige soorten, zoals larven van maïskevers, zich in de koude wintermaanden schuilhouden in maïskorrels of graankorrels, waardoor het moeilijker wordt een plaag te ontdekken.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de bron van herkomst van de levering. Zelfs als uw faciliteit zich in een gematigd gebied bevindt, kan een levering uit het noorden ongedierte bevatten dat zich schuilhoudt tegen de kou, terwijl een levering uit het zuiden ongedierte uit het zuiden kan bevatten dat u deze tijd van het jaar niet in het noorden verwacht.

Inspectietips ten behoeve van voedselveiligheid

Inspecteer alle leveringen voordat ze naar de voedselverwerkende faciliteit worden gebracht. Kijk waar mogelijk met behulp van een zaklamp rond op en in dozen, kratten en pallets. Als partijen in plastic zijn verpakt, kijk dan onder het doorzichtige plastic. Ziet u kleine vliegen, motten, larven, webben of eitjes, dan is er waarschijnlijk sprake van een of andere besmetting.

Levende of dode insecten of knaagdieren zijn het meest zichtbare teken van de aanwezigheid van ongedierte. Andere tekens omvatten uitwerpselen en opgestapeld nestmateriaal in en rond het product en in de hoeken van de vrachtwagen; aangevreten en beschadigde verpakkingen die kunnen betekenen dat knaagdieren zich schuilhouden; en onaangename en muffe geuren in granen die op schimmel kunnen duiden, terwijl hoge temperaturen, vocht en warme plekken een aanwijzing kunnen zijn voor een ongedierteplaag.

In de winter is het van groot belang de deuren van het laadperron te sluiten wanneer ze niet worden gebruikt. U verliest hierdoor enerzijds warmte uit het gebouw, maar anderzijds kunnen de warmte en etensgeuren zeer aantrekkelijk zijn voor ongedierte dat zich ophoudt in de kou. Om deze reden moet mogelijk ook de dichtheid van de plaatsing van lokmiddel worden verhoogd om knaagdieren te ontmoedigen die op zoek zijn naar een schuilplaats om te overwinteren in gebouwen.

Meer bronnen

BESCHERMING TEGEN KNAAGDIEREN: DE WETENSCHAP ACHTER KNAAGDIERBESTRIJDING
Knaagdierbestrijding 

De wetenschap achter knaagdierbeheersing. Een succesvol draaiboek voor knaagdierbestrijding en voedselveiligheid.


Veelvoorkomende knaagdiersoorten
Veelvoorkomende soorten knaagdieren om in de gaten te houden

Omdat ze ziekten overbrengen en verspreiden vormen knaagdieren een aanzienlijk risico voor de voedselveiligheid. Dit zijn de meest voorkomende knaagdieren om in de gaten te houden.

Medewerkers voorlichten over het voorkómen van knaagdieren
Werknemers, de eerste verdediging tegen knaagdieren

Knaagdieren kunnen zich zeer snel voortplanten en worden overdag of wanneer er druk wordt gewerkt zelden gezien. Hierdoor kan een plaag zich snel ontwikkelen en moeten uw werknemers weten hoe ze snel kunnen ingrijpen.