Sunil Patel

Sunil Patel

KWALIFICATIES:

  • Master in Chemisch Productontwerp, Bachelor in Chemische Technologie
  • Meer dan 12 jaar CIP/COP-ervaring in steriele en niet-steriele productieprocessen
  • Groepsleider van FDA 483 en Warning Letters met meer dan 6000 deelnemers wereldwijd
  • Uitgebreide ervaring met regelgevende audits (MHRA, FDA, EMA, Health Canada)

Sunil Patel
Senior Global Technical Manager, NA

Sunil heeft meer dan 14 jaar ervaring op het gebied van engineering en validatie van door cGMP / FDA / EU / ISO gereguleerde industriesectoren.

Sunil heeft een sterke achtergrond in reinigingsvalidatie (CIP, COP, manueel), procesvalidatie, procesontwerp, reinigingsvoorzieningen (WFI, PW, stoomreiniging, luchtreiniging, gasreiniging), HVAC, projectmanagement, sterilisatie en validatie van verwerkingsapparatuur. Verdere expertise omvat procesoptimalisatie/-verbetering, naleving van de regelgeving en risicobeheermethoden voor de farmaceutische en biologische sector.

Voordat Sunil bij Ecolab in dienst trad, heeft hij verschillende validatiefuncties bekleed als consultant en bedrijfsmedewerker met bijkomende verantwoordelijkheden binnen de farmaceutische en biologische sector, waaronder Catalent, Eisai, Pfizer, Teva en Novartis.

Sunil begon zijn carrière in 2005 als Project Engineer-consultant in het Verenigd Koninkrijk, waar hij toezicht hield op de opstart, inbedrijfstelling en validatie van verschillende farmaceutische klanten. Hij heeft expertise in de ontwikkeling van kostenefficiënte en veilige reinigingsvalidatieprogramma's die aan alle regelgeving voldoen.

In de loop der jaren heeft Sunil met succes talrijke complexe schoonmaakprojecten geleid waarbij gebruik werd gemaakt van risicobeheerinstrumenten om risico's op kruisbesmetting te identificeren en te beperken. Hij heeft wereldwijd gestandaardiseerde reinigingsvalidatiepraktijken ontwikkeld en geïmplementeerd en geeft veel opleidingsprogramma's. Verder heeft hij ook nog ervaring met wijzigingsbeheer, fabricageafwijkingen als gevolg van reinigingsfouten en het auditen van reinigingsvalidatieprogramma's.